Raclette

Raclette on Majatalon väen ruokapöydässä jouluna

Jouluaaton ruoka

Majatalossa on syöty joululaatikoita, kinkkua, rosollia, sillejä, sienisalaattia, marinoituja sieniä ja lohta graavattuna ja savustettuna jo joulukuun alusta alkaen useita kertoja. Näin ollen aattona ei perinteiset suomalaiset jouluruoat enää tahdo maistua oikein kenellekään.

Tämän takia meillä on jo useana jouluna ollut tapana syödä raclettea, josta on muodostunut koko perheen herkku aina kaikkein nuorimpia myöten. Myös monet ystävistämme ovat saaneet tutustua tähän erinomaiseen ruokaan, jota syödessä ei tule olla kiire ja ruokailun ohessa on mukava rupatella ja viettää aikaa. Meillä Raclettea syödään ainakin jouluna ja uutena vuotena. Tämä on sisäelimille melkoinen ponnistus prosessoida viikon sisällä kahteen kertaan sama ateria. Tänä jouluna meillä on myös tilattuna palvattua kalkkunaa kylällä toimivalta yrittäjältä, Erkki Inkiläinen / Kännikota. Erkki savustaa erilaisia lihatuotteita ainakin näin joulun alla.

Raclettesta

Raclette on alkujaan Sveitsin ja Ranskan Alpeilta lähtönsä saanut ruokalaji, jossa avotulella tai erityisessä grillissä sulatetaan Raclette-juustoa. Juusto on perinteisesti tehty noin 6kg kiekoksi, joka asetetaan tulen lähelle sulamaan. Suomessa harvasta paikasta saa Raclette-juustoa kiekkoina, mutta hyvin varustelluissa ruokakaupoissa sitä on saatavilla valmiiksi viipaloituna. Harvassa talossa on mahdollista sulattaa juustoa avotulella. Tähän tarkoitukseen on tehty omia pieniä sähkögrillejä, jotka on helppo sijoittaa keskelle pöytää, niin että kaikki ylettyvät grilliin helposti. Grillejä voi ostaa hyvin varustelluista kodinkoneliikkeistä ja hinnat alkavat muutamasta kympistä. Hinta määrittyy lähinnä sen mukaan, monelleko juuston sulatusalustalle grillissä on tilaa. Grillin yläpuolella on pieni parila, jonka päällä voi grillata lisukkeita.

Raclette-juusto haisee todella pahalle, mutta sulatettuna sen maku on aivan loistava. Aina emme ole saaneet kaupasta Raclette-juustoa riittävästi juhliimme, joten olemme testanneet useaa muutakin juustoa tähän tarkoitukseen. Parhaimmaksi vaihtoehdoksi on, ylivoimaisesti, osoittautunut Valion Luostari. Sen ominaisuudet ovat sulatettuna ja maultaan hyvin lähellä Raclettea. Myös Valion Ritari ja Keisarinna toimivat mainiosti.

Helppous

Ateriana tämä on hyvin erilainen kuin muut ruoat, sillä jokainen valmistaa oman ruokansa siinä syödessä. Ainoa valmistelu, mitä pitää tehdä pöydän kattamisen lisäksi, on keittää perunat (perunat on hyvä kuoria etukäteen). Muuta etukäteisvalmistelua ei tarvita. Kenenkään ei tarvitse viettää etukäteen tuntikausia aikaa keittiössä ja jäädä paitsi vieraiden kanssa seurustelusta. Kaikki siis tapahtuu yhdessä tehden.

Ruokatarvikkeista ja aterioinnista

Perinteisiä lisukkeita Raclette-juuston kanssa syötäväksi ovat keitetyt perunat, hillosipulit, etikkakurkut, kuivattu liha (esim. ilmakuivattu kinkku, salami, paistisuikaleet), viipaloidut paprikat, tomaatti, sipuli, sienet ja mausteita oman maun mukaan. Lihat on hyvä laittaa paistumaan grillin ylätasolle hieman aikaisemmin kuin laitat juuston sulamaan grillin vastuksien alapuolelle omassa pienessä astiassa. Juusto kannattaa sulattaa sen verran hyvin, että se saa grillistä vähän väriä pintaan. Kun juusto on valmis, kipataan se lautaselle joko perunoiden päälle tai niiden viereen (oman maun mukaan). Lisäksi lautaselle kootaan lisukkeista oman maun mukainen annos. Perinteisesti Racletten yhteydessä tulee nauttia viiniä ja kuumaa teetä. Suolakurkku pistää janottamaan, joten viinillä hoidetaan janoa. Perinteisen uskomuksen mukaan pelkän veden juominen häiritsisi ruoansulatusta, mutta tälle ei ole löydetty tieteellistä näyttöä. Kuuman yrttiteen juomisen taas katsotaan edistävän ruoansulatusta. Sen pitäisi estää juuston klimppiintymisen ja se pitää juusto notkeampana pidempään. Perunaa ja juustoa haarukkaan ja sen jälkeen sitä dipataan omalle lautaselle kasattuihin pieniin maustekasoihin. Meidän perheessä suosituimpia mausteita ovat erilaiset pippurit sekä jauhettu valkosipuli ja grillimauste. Sitten vain syödään rauhalliseen tahtiin ja nautitaan toisten seurasta.

Käy myös äijäruokana

Tämä on myös hyvä äijäruoka, kun ei tarvitse kikkailla erilaisten salaattien kanssa. Perunat, juusto, nakit ja lihapullat riittävät vallan mainiosti. Kyytipojaksi lasi viiniä tai mitä nyt kukin haluaa aterialla juoda.

Mistä meidän Raclette hetki koostuu

– Grilli tai useampi riippuen ruokailijoiden määrästä
– Raclette-juustoa riittävästi
– Keitettyjä perunoita
– Lihapullia
– Nakkeja
– Suolakurkkua
– Mausteita
– Patonki
– Tuorejuusto
– Punaviiniä

Jos olet kyllästynyt perinteiseen suomalaiseen jouluruokaan ja kaipaat vaihtelua, niin voimme lämpimästi suositella Raclettea. Joulun lisäksi Raclette soveltuu mielestäni hyvin talvi-iltojen juhlaruoaksi, jos haluat jotain erilaista ja helposti valmistettavaa. Lisäksi se on myös ruoka, jota lapset syövät myös mielellään. Eksoottisesta nimestä huolimatta se on yllättävän edullinen. Jos vaan grilli löytyy jo valmiiksi kotoa, niin kustannukset ovat hyvin alhaiset. Perunoita menee yllättävän paljon normaaliin ateriaan verrattuna, joten niitä kannattaa keittää kattilallinen. Juusto itsessään maksaa tietenkin jonkin verran, mutta siinäkin hinta muodostuu korkeammaksi lähinnä sen takia, että sitä kuluu enemmän kuin vain leivän päälle siivutettuna. Jos punaviiniä tykkää juoda, niin meidän mielestä chileläiset täyteläiset punaviinit ovat toimineet parhaiten. Viineissä valinnanvaraa on tietenkin paljon.

Hiki laiskan syödessä

Vanha sanonta ”hiki laiskan syödessä” ei päde tämän ruoan kohdalla. Kaikille tulee varmasti lämmin Raclettea syödessä. Tämä johtuu siitä, että grilli lämmittää ympäristöään todella paljon. Lisäksi myös tee lämmittää sisältä päin ja ruoka on kuumaa. Kannattaa pukeutua kevyesti ja rennosti, kun alat nauttimaan Racletteja.

Muuta

Kiitos Minna ja Juho kun saimme teidän luona tutustua tähän herkulliseen ruokaan.

Alla kaksi videota, joiden avulla voi tutustua Raclette-juustoon ja ruokailuun. Ensimmäinen on erittäin amerikkalaistyylinen mainosvideo, koittakaa kestää. Jälkimmäinen taas on hyvinkin mielenkiintoinen video lontoolaisesta katukeittiöstä, missä juusto sulatetaan suoraan halkaistusta kiekosta ruoan päälle.

Swissmarimports mainosvideo

Katugrilli Lontoossa

Mikko
Mikko
Mikko on toinen Riihon Majatalon omistajista. Hän vastaa pääasiassa Riihon Majatalon verkkosivuista ja toimistotöistä. Kun soitatte Majataloon, niin Mikko todennäköisesti vastaa puheluusi. Koulutukseltaan Mikko on ekonomi. Nykyään Mikko on eläkkeellä pahojen selkäongelmien vuoksi.Riihon Majatalo sijaitsee Keuruulla Keski-Suomessa.
Share
Share
Raclette

Raclette illallinen... Tottakai

Herkulllinen Raclette illallinen isommallekin porukalle. Sisältää mm. perunoita, juustoja, nakkeja, lihapullia ja salaattia. Lopuista lisukkeista sovimme erikseen. Tuo oma viini tullessasi.

Jos olet ensimmäistä kertaa nauttimassa Racletteja, niin me opastamme teidät tämän herkun pariin.

Riihon Majatalo