Ruokasalin-nurkka

Uudistumista vanhaa kunnioittaen

Koronan kolmas aalto tyhjensi Majatalon varauskirjan vuoden 2021 tammi-helmikuulta täysin. Jo edellisenä keväänä meitä oli harmittanut, kun tilamme kumisivat tyhjyyttään ja olisi ollut aikaa tehdä vaikka uudistustöitä. Kun sitten joulun alla näytti siltä, että tammi-helmikuu tulee oleman täysin tyhjää, päätimme ryhtyä tuumasta toimeen. Majatalon päärakennuksen käyttövesiputket olivat olleet jo pitkään listalla odottamassa vuoroaan. Putket olivat alkuperäiset ja ”läheltä-piti-tilanteita” vesivahinkojen suhteen oli nähty ihan liian monta. Samalla, kun putket uusittiin oli järkevää uudistaa päärakennuksen viisi vessaa sekä ruokasalin ja opetusluokan sisäpinnat ja kalusteet.

Ensin otimme yhteyttä Leader Vesuriin ja saimme hyvät ohjeet rahoitushakemuksen tekemiseen. Samalla etsittiin tekijät ja pyydettiin tarjoukset suunnittelu-, LVI-, sähkö- ja saneeraustöistä. Hankehakemuksen väsäämisessä oli oma työmaansa. Hakemukseen kertyi sivuja 86, mutta samalla saimme itsekin kattavan kuvan siitä, mitä tullaan tekemään, kuka tekee mitäkin, mitä kaikkea on hankittava ja mitä se maksaa.

Rahoitushakemuksesta tuli myönteinen päätös juuri ennen joulukuun puolta väliä. Aikaa jäi kaksi viikkoa suunnittelulle ja tulikin melkoinen kiire, sillä joulun pyhät alkoivat siinä aivan tuota pikaa. Työmaa päätettiin aloittaa heti uuden vuoden jälkeen.

Alaluokka-juuri-ennen-remontin-alkua1Yläluokka-juuri-ennen-remontin-alkua-5

Koko projektin onnistumisen kulmakivi oli yhteistyö Sisustussuunnittelija Annukka Tolamon kanssa. Annukan kanssa pidettiin kolme palaveria, joissa käytiin läpi tapetit, maalit, kaakelit, valaisimet, pöytäkalustot, kiinteät kalusteet ja kaikki muukin, mikä vaati puuttumista. Sisustussuunnitelma käsitti kaikkiaan 43 sivua ja oli huikea käsikirja koko uudistyön tekemiseen. Suunnitelmassa oli maalien, kaakelien, tapettien, saumausaineiden ynnä muiden koodit ja tilattavista tavaroista ostopaikat, hinnat ja vieläpä tilausnumerot. Helpotti ja nopeutti todella paljon rakennustarvikkeiden hankintaa eikä hutihankintoja ja vaihtoja tarvinnut tehdä yhtäkään. Rakennusliike M.Mäkinen hoiti sovitusti tarvittavat tarvikkeet paikan päälle ja osan hankimme itse. Lisäksi kaikista uusittavista tiloista oli naamakuvat, joten kaikki asianosaiset tiesivät, miten kukin tila oli tarkoitus tehdä, vaikka minä en ollutkaan joka hetki paikalla.

Tapettien-tuumausta Tapettikirjat

Työmaa alkoi 4.1. Rakennusliike Mäkisen, Vesijohtoliike Jaunin ja Sähkötyö Varjorannan ammattilaisten saapuessa paikan päälle. Suunnilleen ensimmäisenä rakennusmiehet alkoivat kysellä, että oliko meillä tarkoituksena maalata myös katto. Sitä ei oltu ajateltu, vaan oli ajateltu jättää katto alkuperäiseen kuntoon. Siinä hetken tuumattiin porukalla ja todettiin, että katosta on koko homma aloitettava. Olisi älytöntä jättää se tekemättä ja maalata se sitten, kun kaikki muu on uusittu ja katto näyttää nuhruiselta. Niinpä sitten kytkeytyi päälle suunnitelma B ja me lähdettiin Mikon kanssa maalikauppaan ja muut jäivät purkamaan vesiputkia, niiden kotelointeja ja pinkopahveja seinistä. Aamupäivän kuluessa vanhat putket oli purettu pois koko talosta ja vessojen vanhat kalusteet viety hävitykseen. Hirsiseinää alkoi paljastumaan pinkopahvien alta ja suvun nuoriso pääsi talkoohommiin nyppimään nupinauloja seinistä irti. Saman tien alkoi myös kattojen maalaaminen. Ja sitä kestikin sitten viikon verran. Kattoa maalattiin yhteensä reilu pari sataa neliötä. Huvittavaa sinänsä, että juuri samojen tilojen lattioiden maalaamiseen meni vain tunti kerrallaan. Lattiamaali oli niin nopeaa, että meillä oli täysi työ pysyä sen perässä.

Pinkopahvien-purku-yläluokasta.      Alaluokan-seinien-levytys

Vedet olivat poikki keittiöstä kolme viikkoa. Onneksi sentään meillä oli juokseva vesi. Tai oikeastaan potkukelkkaileva vesi, sillä Tuomo kuljetti kaiken ruuanlaittoon, tiskiin, kahvinkeittoon ja pensselien pesemiseen tarvittavan veden Rantatuvalta potkukelkalla. Anri laittoi uupumatta ruokaa koko työväelle niin, että vatsat pysyivät tyytyväisinä. Olimme vakaasti sitä mieltä, että hyvällä mielellä työskennellessä tulee parempaa jälkeä.

 

Niin kuin remonttiprojekteissa aina tuppaa käymään, niin kävi tässäkin. Remontin kuluessa syntyi ajatuksia siitä, mitä vielä pitäisi tehdä ja että jotkin asiat kannattaisi tehdä nyt samalla, kun miehet ja koneet ovat paikalla. Emme olleet suunnitelleet maalaavamme listoja, mutta huomasimme maalaavamme kattolistat, ikkunalistat, paneelilistat, ovenpielilistat, seinien tukihirret ja jalkalistat. Lisäksi ovet ja muurit näyttivät siltä, että nekin oli syytä maalata, kun kaikki muu niiden ympäriltä oli jo maalattu tai tapetoitu…. Lisäksi huomasimme rakennuspiirustuksista, että eteisen seinän sisällä on tyhjä tila, johon ei johda ovea. Seinään tehtiin reikä ja todettiin, että siellä sisällähän oli vanha keittiönkomero. Jonkun remontin yhteydessä sen ovi oli levytetty piiloon. Nyt komero avattiin tuulikaapin suuntaan ja siitä tehtiin kenkähyllykkö, jota oli jo pitkään eteiseen kaivattu.

Juudit-maalaa     Ansku-maalaa-listoja

Remontin alkuvaiheessa kolusin myös päärakennuksen vinttiä, sillä muistelin nähneeni siellä talon vanhoja ikkunoita. Mielessäni oli pitkään kytenyt ajatus ruokasalin astiakaapistosta, joka tehtäisiin talon vanhoista ikkunoista. Keuruulaisen Puu-Tekin puuseppä Hannu Lemmetty pääsi käymään meillä paikan päällä ja innostui ajatuksesta. Vanhojen ikkunoiden ympärille rakennettaisiin puusta yläkaapit ja niiden alle tyyliin sopivat alakaapit. Otsalistana käytettäisiin ruokasalin mahtavan leveää kattolistan mallia. Monimutkainen kaappirakennelma apupöytineen ja pöytätasoineen piirtyi muutamassa minuutissa pahvinpalaselle! Mukaansa Hannu vei vielä neljä muutakin vanhaa ikkunaa, joista hän teki peilit vessoihin.

Astiakaapin-suunnittelu.    Astiakaapin-suunnitelma

Tietenkin matkaan mahtui myös mutkia. Vessoihin suunnitellut kauniit, jalalliset pesualtaat eivät lopulta mahtuneetkaan mihinkään vessaan. Onneksi asia huomattiin heti alkuun, ennen kuin ehdin niitä tilamaan. Netissä selailuun vain menikin aikaa, kun etsin uusia tilalle. Sopivat löytyivätkin Netraudasta. Oma juttunsa olikin niiden saaminen paikan päälle. Toimittaja lupasi 4-10 vrk:n toimitusaikaa, mutta pesualtaita ei vain kuulunut. Tiedustelin niitä kolmeen kertaan ja lopulta ne löytyivät Talinnasta satamavarastosta. Lopulta kolmen viikon odottelun jälkeen ne saatiin paikan päälle. Kalusteasennus Kajak rakensi tasot, koska altaat olivat tason päälle asennettavaa mallia. Posti taas hukkasi eteisen kattovalaisimet, jotka Kajaanin Valomaailma oli toimittanut Postille eteenpäin lähetettäväksi. Niitä ei lopulta löytynyt ollenkaan, vaikka Postin työntekijät etsivät niitä jopa valvontakameroiden kuvista. Valomaailma lähetti meille uudet, ja kolme viikkoa meni niitäkin odotellessa.

Tyttöjen-vessa-ennen-remonttia.    Poikien-vessa-valmis2

Meillä oli suunnitelmissa uusia myös ravintolatilojen kalusteet 80 hengelle. Vanhat kalusteet olivat mäntypuisia, jo kellastuneita ja kovin kuluneita pirttikalustoja. Halusin niistä eroon ja olin kysynyt tarjouksen Juvi Produktionin puuvalmiista jugend-kalusteista. Tarkoituksena oli hankkia osittain uusia kalusteita ja hankkia muutama vanha 20-30-luvun pöytäkalusto. Suunnitelma menikin nopeasti uusiksi, kun selailin Tori.fi-sivustoa. Taidekeskus Järvilinna myi kahvilan kalustonsa. Ihanat, pehmustetut, lyyra-selkäiset tuolit olivat myynnissä, yhdessä pöytien kanssa. Ja vielä pilkkahintaan. Niinpä teimme Anrin kanssa saman tien hankintamatkan Laukaaseen ja haimme 30 hengen kahvilankaluston, joka koristaa nyt juhlasalia. Sieltä ja täältä kokosimme muutaman vanhan pöytäkaluston ja lisäksi Anri teki uskomattoman työn maalatessaan vanhoja pöytäkalusteitamme valkoisiksi. Äiti maalasi ainakin 7 pirtin pöytää, lukuisia penkkejä ja parikymmentä tuolia valkoiseksi. Ihana äiti!

Ruokasali-valmis1.    Juhlasali-valmis

Asiansa osaavien ammattilaisten kanssa oli upeaa työskennellä. Sähkötyö Varjorannan Jussin kanssa löydettiin toimivat ratkaisut valaistukseen. En olisi itse osannut ehdottaa kattoon asennettavia kiskoja, joihin toivomani tauluvalot saatiin asennettua ja tarvittaessa niihin saadaan myöhemmin asennettua lisää valaisimia. Sisustussuunnitelma toimi erinomaisena käsikirjana, mutta monia asioita sovellettiin sitten käytännössä ja ongelmia ratkoen. 1903 rakennettu päärakennus ei ole suoraa viivaa nähnytkään. Vatupassi oli melko turha työkalu. Molempien luokkien seinän korkeudessa oli vaatimattomat 13 senttiä korkeuseroa vastakkaisissa nurkissa. Monessa kohtaa oli vain viisainta oli luottaa silmämääräiseen arvioon siitä, mikä näyttää hyvältä. Nostan kyllä hattua laatoittaja – Mirolle, joka kärsivällisesti kokosi yläkerran kylpyhuoneen ja vessan lattiat pikkuruisista Oktagon-laatoista, joista seinän viereen . Seinän vieressä ei ole yhtäkään saman kokoista laattaa.

Yläkerran-vessa-valmis.    Yläkerran-vessa-valmis2

Kiitos kaikille ammattilaisille. Teitte upean työn meidän kanssamme! Jos joskus tarvitset remonttiin apuja, suosittelen lämpimästi seuraavia:

– Leader Vesuri
– Sisustussuunnittelu Annukka Tolamo
– Rakennusliike M.Mäkinen
– Vesijohtoliike Jauni
– Sähkötyö Varjoranta
– Kalusteasennus Kajak
– Puu-Tek
– Keulink Leila Piippa, kiitos neuvoista!

Katso kuvat tiloista ennen ja jälkeen!

Ansku
Ansku
Anna Maria on Riihon Majatalon toinen omistaja, joka suhtautuu intohimoisesti työhönsä Majatalossa. Ansku tekee Majatalon töitä sivutoimisesti. Hänellä on täysiaikainen papinvirka toisaalla. Anskun tapaa Majatalossa työssä kuin työssä, mutta pääsääntöisesti hän pitää yhteyttä vieraisiimme ja yhteistyökumppaneihimme, jotta Majatalossa vietetyt tilaisuudet onnistuisivat parhaalla mahdollisella tavalla. Riihon Majatalo sijaitsee Keuruulla Keski-Suomessa.
Share
Share