Tyomaa

Tekisitkö itse kotisivut – unohda koko juttu

Oppimisen iloa

 

Oletko koskaan ajatellut, että tekisit itsellesi tai yrityksellesi kotisivut? Ihan vaan vinkkinä voin sanoa, että unohda koko juttu. Se on helppoa? Onnistuu helposti? Päivittäminen on helppoa? Vain muutama klikkaus, niin sivut ovat valmiit? Lue koko juttu, niin näet, mitä kaikkea siihen kuuluu.

Aloitin tekemään Riihon Majatalon kotisivuja noin vuosi sitten. Alku hässäkän ja pienen opettelun jälkeen hommaan pääsi helposti sisälle ja työ lähti etenemään mukavasti. Itse olin tyytyväinen työn jälkeen ja siihen, miten helppoa sivujen tekeminen lopulta oli. Jossain vaiheessa vaimo, totta kai, tuli kertomaan mitä HÄN haluaa sivuille, ja lopulta kaikki meni uusiksi. No, sitten aloitettiin puhtaalta pöydältä ja yritettiin toteuttaa vaimon jatkuvasti muuttuvaa mielipidettä. Lopulta oltiin siinä pisteessä, että mikään ei enää toiminut, niin kuin piti. Lopulta palattiin takaisin siihen alkuperäiseen suunnitelmaan. Tässä kaikessa seikkailussa kului noin 200-300 tuntia. Taas oltiin lähes lähtöpisteessä. Tuo 200-300 tuntia ei missään mielessä kuitenkaan mennyt hukkaan. Koko ajan opin paremmin ja peremmin käyttämään WordPress alustaa ja siinä käytettäviä työkaluja. Lopulta palaaminen alkuperäiseen suunnitelmaan tapahtui vain muutamassa tunnissa ja kaikki näytti taas siltä, että tuota seikkailua ei olisikaan tapahtunut.

Alku kesästä tilanne alkoi jo näyttää siltä, että tämä urakka olisi kohta loppusuoralla. Kaikista ikävimmäksi hommaksi koin kuvien käsittelyn, mikä oli oikeastaan ainoa isompi työ jäljellä, kuvien työstämisen pakkaamisineen, nimeämisineen, hakukoneoptimointeineen ym. Se oli todella hidasta hommaa varsinkin, kun kuvia ei oltu nimetty vielä mitenkään. Piti etsiä ne parhaimmat niiden tuhansien kuvien joukosta. Kuvien käsittelyssä olisi tietenkin auttanut paljon, jos kuvankäsittely olisi edes jollakin tasolla ollut tuttua, mutta en ollut sitäkään tehnyt käytännössä yhtään aikaisemmin. Kuvankäsittelystä en kyllä oppinut tykkäämään, vaikka sen kanssa jo jotenkin pärjään. Jotain osaamisen tasosta kuitenkin kertoo se, että saadakseni kuvat kotisivulla esitettävään muotoon, joudun käsittelemään kuvia neljässä eri ohjelmassa ja lopulta vielä WordPress:n sisällä tekemään viimeiset säädöt. Taitavampi selviäisi varmasti yhdellä ohjelmalla, PhotoShop, mutta koen sen todella sekavaksi ja vaikeaksi oppia.

Deadline:ksi asetettiin elokuun alku ja se taisi olla 2.8.2017 kun sivut sitten julkaistiin. Siinä vaiheessa vielä oli sellainen olo, että vielä muutama pikku juttu, kun saadaan säädettyä kohdalleen, niin sitten voin ottaa vähän rennommin tämän suhteen. Nyt voin kuitenkin sanoa, että sellaista hetkeä ei ole tähänkään päivään mennessä tullut (12.2.2018). Koko ajan tulee vastaan asioita, mitkä haluan korjata, että sivut toimisivat paremmin, näyttäisivät paremmilta, olisivat nopeammat, löytyisivät Google:sta juuri oikeilla hakusanoilla. Tähän kaikkeen, kun vielä lisätään Facebook markkinointi, niin homma heittää ihan häränpyllyä. Facebook markkinointiin onneksi löydettiin ammattitaitoinen mainostoimisto, joka hoitaa koko teknisen toteutuksen niin, että meidän ei tarvitse puuttua siihen ollenkaan.

No, ettei asia nyt näyttäisi siltä, että projekti kotisivujen rakentamisen suhteen ehkä olisikin päättymässä, niin kerrottakoon, että aloitin niiden kotisivujen rakentamisen aivan alusta asti uudelleen. Miksi näin? Alkuperäiset sivut on toteutettu käytännössä kokonaan ilmaisilla lisäosilla ja työkaluilla. Vaikka alkuunsa tuntui, että tämä on helppoa, niin osoitti vain, että en tiennyt paremmasta. Viime syksynä tutustuin sellaisiin työkaluihin kuin Thrive Architect, Elementor, Elementor Pro ym. Elementorille tehdyt lisäosat. Kaiken ytimessä on Astra teema. Aikaisempi oli Sydney teema, joka oli ihan ok. Astran kanssa työskentely on vain niin helppoa. Thrive Architec:lla tullaan jatkossa (kuten nyt tälläkin hetkellä) tekemään blogia ja laskeutumissivuja. Siihen tämä lisäosa on aivan loistava. Varsinaiset kotisivut tullaan jatkossa tekemään tuolla Elementorilla. Sen avulla, oikeastaan kuka vaan, oppii helposti tekemään sisältöä ja rakenteita kotisivuille. Siitä voi oikeasti sanoa, että se on helppokäyttöinen. Olikohan eilen, että tuli ilmoitus, että Elementor on parhaillaan asennettuna 500 000 sivustolle. Mikä on huikea suoritus, kun vuosi sitten se oli käytössä vasta 40 000 sivustolla. Paras vertaus, mikä tämän uuden ja vanhan välillä tulee mieleen, on se, että metsää voi kaataa periaatteella vanha metsuri ja moottorisaha tai sitten sinne voidaan tuoda kunnon moto (tai miksi sitä nyt kutsutaankaan), joka tekee saman työn todella paljon nopeammin. Uusien sivujen valmistumisen suhteen en lupaa mitään. Ulkoasultaan ja tyyliltään ne tulevat olemaan pitkälle samanlaiset kuin nykyisetkin. Alustavissa testeissä, sivun latausnopeus on paljon parempi, kuin vanhoissa / nykyisissä. Nekin sivut on jo pitkällä, vain pientä säätöä ja vähän kuvia lisää = ) – uskoo ken tahtoo.

Muutamia, pienenä yllätyksenä tulleita asioita tästä matkan varrelta. Kotisivujen päivittämisen ja varmuuskopioinnin tarve on jatkuvaa. Vaikka itse sisältöä ei päivitettäisikään, niin itse WordPress alustaan, lisäosiin ja kaikkiin muihinkin työkaluihin tulee lähes päivittäin päivityksiä. Näitä päivityksiä on vain pakko tehdä, että tietoturvataso pysyisi päällä. Päivittämättömät teemat, lisäosat ym. altistavat hyökkäyksille ja tietomurroille. Itse pyrin pitämään nämä koko ajan ajantasalla ja päivittämään ne heti kun mahdollista. Onneksi on löytynyt työkaluja, jotka ilmoittavat hyvissä ajoin näistä päivityksistä ja tekevät osan päivityksistä automaattisesti. Tämän päälle täytyy vielä tarkistaa, ettei mikään päivitys ole rikkonut sivuston toimintaa. Aina kun sivulle tehdään muutoksia tai päivityksiä, on sen jälkeen otettava varmuuskopio koko sivustosta. Viikkotasolla pelkästään tähän menee helposti jo tunti tai kaksi.

Kotisivujen tekeminen kuulostaa työläältä ja onkin sitä, jos sen haluaa tehdä hyvin. Tietenkin on paljon, mitä voisin tehdä paremmin ja on paljon asioita, mitkä vielä haluaisin oppia, että voisin tehdä asiat paremmin. Aikaa ei kuitenkaan ole rajattomasti käytettävissä. Osa asioista vain täytyy jättää tekemättä tai antaa toisten tehtäväksi (kuten Facebook markkinointi). Koko matka on kuitenkin ollut erittäin mielenkiintoinen ja todella paljon on tullut opittua asioita ja aivan itse. Jos vuosi sitten olisin tiennyt, mitä on edessä, kun avasin YouTuben ensimmäistä kertaa WordPress:n opiskelua varten, niin olisi voinut jäädä aloittamatta. Silloin olisin kuitenkin jäänyt paitsi paljosta todella mielenkiintoisesta jutusta.

Kannustan yrittämään

Jos kuitenkin päätät tehdä yrityksellesi kotisivut, niin tämän blogin lukemalla teidät ainakin vähän paremmin mihin olet ryhtymässä. Ohessa muutama pointti neuvoksi:

  1. YouTube on todella hyvä paikka oppia. Kannattaa heti alkuunsa tähdätä englanninkielisiin videoihin, koska ne ovat paljon paremmat havainnollisemmat kuin suomenkieliset videot. Niitä pystyy seuraamaan, vaikka kieltä ei paljoa osaisikaan.
  2. Facebook on täynnä erilaisia ryhmiä, joissa voi keskustella ja saada neuvoja. Näissäkin ne englanninkieliset ovat ihan ylivertaisia. Siellä jos missä näkee, että englannintaito ihmisillä vaihtelee paljon. Meidän suomalaisten ei tarvitse yhtään häpeillä omaa englanninkielen taitoamme. Sinne sekaan vain kyselemään. Ihmiset ovat todella auttavaisia. Monesti myös yritysten edustajat ovat ryhmissä mukana auttamassa ihmisiä. Tämä on jotain, mitä ei kyllä suomalaisilla palstoilla näe. Suomalaiset palstat tuntuvat myös olevan hyvin riitaisia. Sen takia pysyn itse niistä pääasiassa pois. Englanninkielisillä palstoilla on nyt ollut kiva huomata, että on itsekin jo päässyt neuvomaan muita.
  3. Hyvistä työkaluista kannattaa maksaa (Page Editor, Teema, Välimuisti-lisäosa, tietoturvaan liittyvät lisäosat, varmuuskopiointiin lisäosa ym.)
  4. WordPress.org (ilmainen) ja wordpress.com (maksullinen) ovat aivan eri asioita, nimen samankaltaisuudesta huolimatta. Tuo wordpress.org on se, mihin kannattaa panostaa. Siellä pääsee ilmaisilla lisäosilla jo pitkälle. Meilläkin on paljon noita ilmaisia lisäosia käytössä ja ne ovat ihan hyviä ja toimivia. Se, mistä kannattaa maksaa on nuo aikaisemmin mainitsemani. Joka tarkoitusta varten on olemassa myös maksullisia versioita, mutta kaikesta ei tarvitse kuitenkaan maksaa.

Mitä tästä kaikesta sitten opin? Paljon, enkä vaihtaisi hetkeäkään pois. Selkäongelmien vuoksi en ole pystynyt urheilemaan yhtään enää noin puoleentoista vuoteen. Käytännössä, kun minulla on liikkumisen kanssa suuria ongelmia, olen ollut pääasiassa kotona sisällä koko tuon ajan. Ennen kuin aloitin näiden kotisivujen tekemisen, Netflix oli käytännössä katsottu jo läpi. Piti keksiä jotain muuta järkevää tekemistä, mitä sohvalla mahallaan maaten pystyy tekemään. Tämä tuli siis hyvään ajankohtaan. Itse suhtaudun todella kriittisesti kaikkeen tekemiseeni. Koko ajan näen vain mikä on sivuilla huonosti tms., vaikka sivusto on saanut aivan valtavasti kehuja. Parasta tässä kaikessa on ollut se, että kun sivut elokuussa julkaistiin, minulta on sen jälkeen kyselty, voisinko tehdä kotisivut sille ja sille. Tämä on ehkä itselle se paras kiitos ja osoitus siitä, että jotain on tullut tehtyä oikein ja hyvin tai oikein hyvin. Lisäksi olen todella innoissani tästä uudesta harrastuksesta. Kuten kaikkeen muuhunkin tekemiseeni liittyen, vaimo halusi lukea tämänkin blogitekstin läpi, ennen kuin laitoin sen julkiseksi. Ehkä tämän takia sivut ovatkin niin loistavat!

 

Mikko
Mikko
Mikko on toinen Riihon Majatalon omistajista. Hän vastaa pääasiassa Riihon Majatalon verkkosivuista ja toimistotöistä. Kun soitatte Majataloon, niin Mikko todennäköisesti vastaa puheluusi. Koulutukseltaan Mikko on ekonomi. Nykyään Mikko on eläkkeellä pahojen selkäongelmien vuoksi.Riihon Majatalo sijaitsee Keuruulla Keski-Suomessa.
Share
Share