Riippumatossa-nauretaan

Rippikoulu

Pitkät perinteet

 

Riihon Majatalolla on pitkät perinteet rippikoululeiri toiminnasta. Rippileiri toimintaa on ollut jo yli 20 vuotta, samojen toimijoiden puitteissa. Anri ja Tuomo pitivät aikaisemmin naapurissa sijaitsevaa maitokarjatilaa, jota heidän poikansa Janne Riihonen hoitaa nykyään. Jo tuona aikana, noin 25 vuotta, heillä asui yli 120 eri henkilö eri pituisia aikoja. He olivat joko työntekijöitä tai harjoittelijoita tai sitten ihan vain satunnaisia ohikulkijoita. Lisäksi joka kesä sukulaiset tulivat lapsineen heille kylään ja auttoivat siinä ohessa tilan töissä. He siis jo silloin pitivät eräänlaista Majataloa, vaikka sitä ei sellaiseksi mielletykkäään. Riihosella oli ovet aina avoinna ihmisten tulla ja mennä matkalaisten tarpeiden mukaan.

Anri on siis jo varhain oppinut tekemään ruokaa isolle joukolla väkeä. Usein, varsinkin kesällä, ruokapöydässä saattoi olla 20-30 henkeä syömässä. Monet heistä oli lapsia ja nuoria. He ovat siis työnsä ohella olleet paljon lasten ja nuorten kanssa tekemisissä ja ohjaamassa heitä erilaisissa tehtävissä ja toimissa. Ruoanlaitto sujui siinä kaikkien muiden tilan töiden ja kiireiden keskellä. Raskasta työtä tehtiin ja ruokaakin kului sen mukaisesti. Ruoan menekkiin vaikutti toki myös Anrin monipuolinen reseptit maukkaan ruoan valmistuksessa. Hyvin maustettu ruoka tietenkin maistui paremmalle ja sitä menikin runsaammin. Vuosien kokemus lasten ja nuorten kanssa toimimisesta sekä keittäjän taidot olivat hyvää kokemusta leiritoiminnan aloittamisessa.

Riihon koulun toiminta loppui vuonna 1993 ja jo seuraavana vuonna, 1994, Tuomo ja Anri alkoivat pitämään Riihon leirikeskusta. Tästä tarinasta voit lukea lisää tämän linkin kautta. Rippikoululeirit ovat olleet keskeinen asia Majatalon toiminnassa jo alkuajoista lähtien. Facebookin kautta tulee aina silloin tällöin viestiä, että olin teillä leiriläisenä, isosena tai työntekijänä silloin ja silloin. Tämä jo kertoo hyvin niistä perinteistä mitä meillä on rippileiri toimintaa kohtaa. Monella näistä silloisista nuorista on jo omia lapsia. Vielä ei tosin kukaan ole tullut kertomaan, että jonkun vanhempi olisi ollut Riihon Majatalossa leirillä. Mielenkiinnolla odotamme, koska näin käy.

Lasten- ja nuortenleirit

Rippileirien ohessa myös muunlaiset lasten- ja nuortenleirit ovat Majatalon perinteistä työalaa. Luterilaisten seurakuntien lisäksi myös muiden seurakuntien leirit ovat löytäneet Riihon Majatalon. Itse asiassa Helluntaiseurakunta ja Suomen Vapaakirkko olivat ensimmäisten joukossa tuomassa leirejään Riihon Majataloon. Lisäksi myös erilaiset järjestöt ja yhdistykset järjestävät meillä leirejä, mutta nämä keskittyvät lähinnä talviajalle, koska rippileiri vievät käytännössä kaikki kesän viikot. Olemme viimeisten muutaman vuoden aikana saaneet lisää uusia asiakkaita aivan ”yllättäviltä” tahoilta. Facebook ja Google mainonta ovat olleet erittäin tehokkaita ja tottakai hyvät kokemukset leviävät kulovalkean tavoin oikean kohderyhmän kesken.

Jatkossakin Riihon Majatalo tulee jatkamaan toimintaansa niin, että rippikoululeirit sekä muutkin lasten- ja nuortenleirit ovat keskeisessä asemassa Majatalon toimintaa. Varsinkin kesät tulevat jatkossakin täyttymään näistä. Lisäksi viikonloput talvella ovat leiriläisten käytettävissä. Silloin tosin myös erilaiset kurssit, kokoukset, työhyvinvointi (tyky / tyhy) päivät, sukukokoukset, perhejuhlat, juhlat kilpailevat samoista ajoista. Majatalon kannalta olisi hyvä, että kesäloma olisi pidempi ja viikonloppuja enenmmän. Pitäisi varmaan laittaa jokin lakialoite tämän saralta menemään.

Mikko
Mikko
Mikko on toinen Riihon Majatalon omistajista. Hän vastaa pääasiassa Riihon Majatalon verkkosivuista ja toimistotöistä. Kun soitatte Majataloon, niin Mikko todennäköisesti vastaa puheluusi. Koulutukseltaan Mikko on ekonomi. Nykyään Mikko on eläkkeellä pahojen selkäongelmien vuoksi.Riihon Majatalo sijaitsee Keuruulla Keski-Suomessa.
Share
Share