Porkkanoita

Joululaatikoita

Joulun perinteiset herkut: Imelletty perunalaatikko ja porkkanalaatikko

”Muut teköö, mitä ne osaa, sää voit teherä, mitä sää taharot.”

Äitini on Etelä-Pohjanmaalta ja tuota lausetta meillä kuuli lapsena alituiseen. Tarkoituksena oli tietysti tukea lapsen itsetuntoa ja kannustaa opettelemaan vaikeiltakin tuntuvat asiat. Sisulla mennään, vaikka läpi harmaan kiven. Ja samaa ohjetta hän on noudattanut omassakin elämässään. Vastaantulevat asiat ovat opeteltavissa.

Äitini on uskomaton emäntä. Hän on Majatalon keittiön sydän ja sielu. Reseptit ovat hänen päässään eikä hän juuri keittokirjaa vilkuile. Itseasiassa epäilen, että reseptit ovat vaivihkaa siirtyneet suoraan lihasmuistiin, niin että aivokapasiteetti kykenee käsittelemään monimutkaisempia asioita, samalla kun kädet vaivaavat taikinaa ja lisäilevät siihen tarvittavia ainesosia. Samalla tuo lihasmuisti aivan itsestään tekee yhtä maistuvaa ruokaa kymmenelle hengelle, kahdellekymmenelle tai vaikka sadalle, ilman että kertaakaan on luotava silmäystä minkäänlaiseen vihkoon tai ruokaohjeeseen. Käsittämätöntä minusta! Minulla taas on paljonkin koulutusta, mutta mikään niistä ei ole valmistanut minua laittamaan ruokaa 225 annosta päivässä! Osaan kyllä lukea Raamattua kreikaksi, soittaa Koraalikirjasta minkä tahansa virren tai valmistella potilaan kiusallisesti tulehtuneen umpisuolen poistoa varten, mutta imelletyn perunalaatikon tekeminen kymmenelle hengelle on kokonaan toinen juttu. Siksipä olen aloittanut ovelan projektin, jonka tarkoituksena on taltioida äitini herkkureseptit jälkipolville Majatalon tulevien vuosikymmenten vieraiden iloksi. Samalla blogin lukijat saavat apua isojen herkkumäärien valmistamiseen. Olen nimittäin huomannut, että kun ruoka-ohjeet on yleensä laadittu neljää henkeä silmälläpitäen, on aikamoinen työ kertoa resepti kahdella ja puolella, jotta saa reseptin kymmenelle. Ja aika moni meistä kokkailee välillä isommallekin porukalle.

Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi, lähdin metsästämään perinteisten joululaatikoiden ohjeita. Näiden laatikoiden ohjeet ovat ikivanhat ja kulkeneet suvussa vuosikymmeniä. Tähän blogiin tallensin imelletyn perunalaatikon ja porkkanalaatikon ohjeen. Varustauduin vihkolla ja kynällä sekä kameralla. Ainoa ongelma reseptin taltioinnissa oli se, että eihän joululaatikoita valmisteta Majatalossa vain huvin ja reseptinkirjoittamisen vuoksi, vaan aidossa tilanteessa ja tosipaikassa. Parinkymmenen hengen suuruinen joukko oli tulossa ruokailemaan ja kyseessä oli vielä eläkkeellelähtökonsertin jälkeinen juhlahetki. Majatalon perinteinen joulupöytä oli siis rakenteilla ja kaiken hääräämisen keskellä taltioin joululaatikoiden reseptejä. Muistiinkirjoitusta hämmensi hiukkasen se, että superäitini valmisti yhtä aikaa kaikkia neljää joululaatikkolaatua; imellettyä perunalaatikkoa, lanttu-, porkkana- ja maksalaatikkoa. Keittiössä kuultiinkin runsaasti seuraavanlaisia kommentteja: ”Joko sä teit sen vaiheen??!” Mitä siihen NYT meni?” Lapset: ”Olisko mitään syötävää??”, ”ODOTA!, Älä kaada sitä vielä, nappaan kuvan!” Isäntä: ”Tässä olis nyt nämä lohet suoraan savustuspöntöstä…”Mikä vaihe tässä NYT on meneillään ja mihin laatikkoon NUO värkit on matkalla??” Isäntä:”Koskahan sitä kahvia joku joutaa keittämään?”, ”Voitko tulla ottamaan tän kuvan, koska mun kädet on nyt ihan graavikalassa…”

Tuomo-ja-lohi

Tässä siis imelletyn perunalaatikon ja porkkanalaatikon ohjeet sellaisina kuin ne Riihon Majatalon keittiössä tänä marraskuisena ja harmaana alkutalven päivänä valmistettiin.

Perunat

Imelletty perunalaatikko 10 hengelle

n. 5 kg jauhoisia perunoita, esim. Afra tai van Gogh
Kevytmaitoa jonkin verran, siinä vajaa litra
Vehnäjauhoja muutama kourallinen
Voita n.150 g
Siirappia 2-3 dl
Suolaa

Pese perunat. Kuori ja pilko perunoita sen verran, että 10 litran kattila täyttyy. Keitä perunat kypsiksi. Perunat ovat kypsiä, kun haarukka uppoaa niihin helposti. Kaada vesi pois perunoista ja muusaa ne perunasurvimella. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja jatka muusin survomista, kunnes se on sopivan notkeaa ja tasaista. Anna perunamuusin jäähtyä siinä 15-20 minuuttia. Jäähtyminen on tärkeää, koska seuraavaksi lisättävät vehnäjauhot eivät saa kypsyä. Jos jauhot pääsevät kypsymään, perunalaatikko ei imelly.

Perunoiden-imellytys

Kun muusi on jäähtynyt parikymmentä minuuttia, lisää pari kourallista vehnäjauhoja ja sekoita huolellisesti reunoja ja pohjia myöten. Laita kansi päälle ja anna muhia tunnin verran. Sekoita sitten muusia ja tarkista, onko imeltyminen lähtenyt käyntiin. Huomaat muusia sekoittaessasi, että imeltyessään perunamuusi löystyy ja vetelöityy. Lisää taas pari kourallista vehnäjauhoja, sekoita hyvin ja jätä kannen alle hautumaan. Muista sekoittaa tarkasti, sillä jos muusiin jää sekoittamattomia kohtia, ne ovat sitten kovia kohtia perunalaatikossa. Anna imeltymisen jatkua vielä pari tuntia.

Siirappia-sekaan

Lisää sulatettua voita n.150 g. Lisää sitten siirappia siinä kaksi tai kolme desilitraa. Suolaa voi lisätä maun mukaan. Tässä tapauksessa ainakin nyt puolitoista ruokalusikallista. Lisäksi olen varma, että äiti sujautti tähän vielä jonkin salaisen ainesosan, jota ei suostunut paljastamaan…. Epäilen sen olevan kaneli. Ei sen kokeilemisesta haittaakaan liene. Sekoita kaikki hyvin keskenään ja kaada voideltuun vuokaan. Meillä Majatalon keittiössä on 5 l:n vuokia, joten sellaiseen tämä sopii.
Paista 180 C:ssa noin puolentoista tunnin verran, kunnes perunalaatikon pinta on kauniisti ruskettunut. Tarkkaile aina välillä paistamisen aikana, ettei pinta pala.
Näin siis saat valmistettua perinteistä, herkullista imellettyä perunalaatikkoa tällä reseptillä kymmenelle hengelle!

Porkkanalaatikko 10 hengelle (luontaisesti gluteeniton)

Puuroriisiä
Kevytmaitoa
Reilu kilo porkkanoita
Siirappia n.3 dl
Suolaa
Kananmunia 6 kpl
Valkopippuria
Muskottipähkinää

Riisipuuro

Keitä 5 litran kattilallinen riisipuuroa maitoon. Kuori ja raasta porkkanat. Laita porkkanaraaste omaan kattilaansa ja kiehauta vähäisessä vedessä muutama minuutti. Kaada porkkanoista keitinvesi erilliseen astiaan talteen. Kaada porkkanaraaste riisipuuron joukkoon ja sekoita. Jos seos on jäykkää, lisää porkkanoiden keitinvettä, jotta saat kohtalaisen notkean seoksen.

Porkkanaseos

Lisää siirappia suunnilleen kolmen desin loraus. Lisää suolaa noin 1,5 ruokalusikallista. Maista! Lisää raakoja kananmunia kuusi kappaletta. Munat kannattaa rikkoa erilliseen lasiin yksi kerrallaan ja lisätä jokainen erikseen puuron sekaan. Eipähän mene munankuoria porkkanalaatikkoon ja jos muna onkin pilaantunut, se ei pilaa koko ruokaa. Seos saa olla aika jäykkää, sillä porkkana vedellyttää laatikkoa uunissa. Lisää valkopippuria. Sellainen 1,5 teelusikallista lienee passeli määrä. Maista taas ja tee korjauksia oman maun mukaan! Ellei kukaan syöjistä ole pähkinälle allerginen, voit lisätä muskottipähkinää pari teelusikallista.

Anri-maistaa-seosta

Voitele 5 litran vuoka ja kaada seos vuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Paista 180 C:ssa noin puolitoista tuntia, kunnes laatikon pinta on kauniin ruskea.

Meillä Majatalon joulupöydässä tarjotaan joululaatikoista imellettyä perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, maksalaatikkoa ja lanttulaatikkoa. Imellettyä perunalaatikkoa kuluu kuitenkin aina tuplamäärä muihin verrattuna. Jos muita laatikoita valmistetaan yksi kappale kutakin, imellettyä perunalaatikkoa kuluu kaksi kappaletta.

Ei muuta kuin kokeilemaan ja testaamaan perinteisiä jouluherkkuja!

Ansku
Ansku
Anna Maria on Riihon Majatalon toinen omistaja, joka suhtautuu intohimoisesti työhönsä Majatalossa. Ansku tekee Majatalon töitä sivutoimisesti. Hänellä on täysiaikainen papinvirka toisaalla. Anskun tapaa Majatalossa työssä kuin työssä, mutta pääsääntöisesti hän pitää yhteyttä vieraisiimme ja yhteistyökumppaneihimme, jotta Majatalossa vietetyt tilaisuudet onnistuisivat parhaalla mahdollisella tavalla. Riihon Majatalo sijaitsee Keuruulla Keski-Suomessa.
Share
Share