Himmaanmaen-luontopolku-silta

Himmaanmäen näkötorni – Riihon ylpeys

Tämä sama blogikirjoitus on julkaistu myös osoitteessa https://jalkaisin.fi/himmaanmaen-nakotorni-riihon-ylpeys/. Kirjoittajan luvalla kirjoitus julkaistaan myös Riihon Majatalon sivulla. Blogin yhteydessä olevat kuvat (C) Upe Nykänen.

 

Keskisuomalainen syyslomaretkeni jatkui Keuruun Pihlajaveden Kontioreitiltä naapuriin, Riihoon. Paitsi että pääsin yöpymään mukavasti Riihon Majatalossa, oli etuna se, että Himmaanmäen näkötorni oli hyvin lyhyen matkan päässä majatalolta. Edellisestä käynnistäni Himmaanmäen näkötornilla olikin vierähtänyt aikaa (kääk!) jo kuusi vuotta. Apua. Mihin se aika oikein kuluu.

Riihon-nakotorni-Haapamaki

Mutkitteleva tie toi minut nopsasti näkötornin juurelle. Yhtä komealta torni näytti kuin ennenkin, mutta ympäristö oli kohentunut entisestään.

Himmaanmaen-nakotorni-Riiho-kahvila

Himmaanmäen näkötornin juurelle oli nimittäin paitsi kota (varattavissa), myös kahvila! Saapuessani tornille oli kahvila vielä kiinni, mutta eipä minulla vielä nälkä ollutkaan. Lappu ikkunassa kuitenkin lupasi, että kahvila avautuisi puolen tunnin sisään. Riihon kylän sivuilta löytyvät mm. kahvilan aukioloajat sekä tiedot kodan vuokraamisesta.

Lähdinkin heti kapuamaan torniin, johon minua ennen oli juuri lähtenyt nousemaan isä pienen lapsensa kanssa.

Himmaanmaen-nakotorni-ylhaalta-alas

Kota, kahvila ja kahvilan pöytä penkkeineen jäivät yhä alemmas, kun kapusin portaita ylöspäin.

Himmaanmaen-nakotorni-pohjoinen-maisema

Kohta pääsin tähyämään syyskauniita maisemia eri ilmansuuntiin. Yksi näkötornin kivoista ominaisuuksista on tämä selkeä ilmansuuntien merkintä, jos vaikka haluaa tutkailla samalla kartasta, mitä mäennyppylöitä kaukaisuudessa pilkottaa. Täällä yläilmoissa ollaan noin 202 metrin korkeudella merenpinnasta.

HImmaanmaen-nakotornilta-ruskamaisema

Ruskamaisema-Himmaanmaen-nakotorni-Riiho

Pääosin keltaisen ja vihreän lukemattomissa eri sävyissä välkehtinyt sekä Riihon ja täältä silmänkantamattomiin avautuva maisema oli lumoavan kaunis. Muutenkin tänä syksynä on tuntunut, että luonto antaa parastaan; niin kaunista on ollut kaikkialla, missä olen kuljeskellut. Väriloisto Keski-Suomessa on ollut ainakin minusta parhaimpia vuosikausiin.

Himmaanmäen luontopolku

Himmaanmaen-nakotornin-luontopolku-opaste

Laskeuduttuani tornista kävin lähdin vielä kiertämään Himmaanmäen luontopolun, joka tekee noin 700 metrin kierroksen tornin lähiympäristössä. Kerrankin tosi selkeä opaste!

Himmaanmaen-luontopolku-silta

Heti alkumatkasta luontopolku ylitti puron, turvallisesti tukevaa siltaa pitkin. Polun varrelta löytyy myös levähdyspenkki ja vaikutti siltä, että polun leveähköä pohjaa voinee kulkea aika hyvin myös lastenrattaiden kanssa.

Himmaanmaen-luontopolku-ruskareitti

Minä nautin lyhyellä reitillä yksinkertaisesti metsästä ympärilläni ja leppoisasta jaloittelusta ennen kuin jatkaisin matkaa autolla eteenpäin. On kiva, että Himmaanmäellä voi käydä myös kävelyllä, eikä tornilla ei pyrähdetä vain kapuamassa pikaisesti ylös ja takaisin alas.

Himmaanmaen-luontopolku-elaintenjalkitehtava

Luontopolun hienot tehtävätaulut ansaitsevat erityismaininnan. Polun suunnittelija Veijo Kangasmäki on tehnyt monta kertaa perinteisiä infotauluja kiinnostavamman toteutuksen, jonka parissa viihtyy niin lapsi kuin aikuinen. Lisää tällaista!

Tällä välin kahvila oli jo auennut ja ensimmäiset kahvittelijamotoristit istuivat jo sumpilla. Mikäs tänne oli ajellessa, kaunista maisematietä!

Himmaanmäen naisemista ja polusta virkistyneenä oli minullakin hyvä fiilis alkaa miettiä, mihin luontokohteeseen suuntaisin kulkuni seuraavaksi…

Ajo-ohjeet Himmaanmäen näkötornille.

Blogin kirjoittajasta

Blogin kirjoittaja on Upe Nykänen, kävelijä, ja Jalkaisin-blogin kirjoittaja vuodesta 2009. Hän kuulun myös Suomen suosituimman retkeilyblogin eli Retkipaikan kirjoittajakaartiin. Hänet äänestettiin 2. sijalle Vuoden ulkoilubloggaaja -äänestyksessä vuonna 2017 (Addnature.fi).

Hän rakastaa luonto- ja kaupunki/lähiretkeilyn ohella myös viihtyisiä, omaleimaisia kahviloita, teehuoneita, ruokapaikkoja sekä paikallisia herkkuja. Hän kirjoittaa silloin tällöin myös Ruokaretki.fi-sivustolle.

Voit tutustua Upe Nykäseen ja hänen blogiinsa täällä.

VierasKynä
VierasKynä
VierasKynä -nimimerkin taakse piiloutuu Majatalon vieraita ja yhteistyökumppaneita. He kertovat ajatuksia ja kokemuksia Riihon Majatalosta. Riihon Majatalo sijaitsee Keuruulla Keski-Suomessa.
Share
Share